ENESCU - Jupuit de viu
un film de Toma Enache
27 Decembrie 2024 ora 17:00
Ateneul National Iasi
ENESCU vine în orașul tău!
Nu rata vizionarea în premieră a filmului „ENESCU, jupuit de viu”, regizat de Toma Enache, o poveste captivantă despre geniu, iubire, sacrificiu și muzică nemuritoare!
La finalul proiecției, vei avea șansa de a-i adresa regizorului întrebări legate de acest extraordinar film. Lasă-te purtat într-o călătorie emoționantă prin viața tumultuoasă a marelui compozitor George Enescu, pentru a fi martor la o iubire sfâșietoare, la sacrificiile făcute pentru artă și la relațiile complexe care i-au influențat creația.
De ce să nu ratezi acest film?
⭐Interpretare de excepție: actorii aduc la viață personaje memorabile, imprimându-le stări care te vor ține cu sufletul la gură
⭐ Poveste autentică: bazat pe fapte reale, filmul oferă o perspectivă profundă asupra vieții și operei lui Enescu
⭐Muzică sublimă: coloana sonoră include capodoperele lui Enescu, interpretate magistral, dar și muzică originală.
Nu rata premierele de gală din peste 30 de orașe din România! Verifică programul și rezervă biletele acum, pentru a te bucura de o experiență cinematografică memorabilă!
⭐ Invită-ți prietenii și familia să descopere povestea unui geniu, care a lăsat o amprentă de neșters în istoria muzicii clasice universale.
Lista completă cu data și locația fiecărei premiere de gală este postată pe paginile de Facebook și Instagram ale filmului. Verifică lista și nu rata singura șansă de a viziona filmul „ENESCU, jupuit de viu" în orașul tău!
Highlights
Toma Enache, regizorul filmului „ENESCU, jupuit de viu" fost recent distins cu „Premio Cultura” în cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia”, organizat la Palazzo Donà dalle Rose din Veneția.
Producția este nominalizată la câștigarea trofeului pentru muzică originală de film (semnată de Sebastian Androne Nakanishi), la International Sound&Film Music Festival din Croatia, unul dintre primele trei cele mai importante festivaluri de acest gen din lume.
In 26 octombrie filmul va avea premiera internațională la Harmony Gold Theatre din Los Angeles, fiind în selecția oficială a Festivalului de Film ARPA, aflata la cea de-a 27-a ediție.
Regizorul Toma Enache: „Acest film își propune să aducă în prim-plan nu doar genialitatea compozitorului George Enescu, ci și latura umană a acestuia. Sper ca prin această producție, să aducem publicul mai aproape de sufletul lui Enescu și să-l facem iubit așa cum merită. Dincolo de compozitorul de geniu, este omul Enescu, pe care publicul poate să-l descopere în acest film. Sper ca filmul nostru să contribuie la îmblânzirea unora dintre semeni, lucru pe care Enescu dorea să-l facă, prin muzica lui. Poate nu doar să-i îmblânzească, ci și să-i facă să-l iubească așa cum merită.” (Toma Enache)
Filmul beneficiază de o distribuție remarcabilă, cu Mircea Dragoman în rolul lui George Enescu și Theodora Sandu în rolul Prințesei Maruca, alături de actori cunoscuți precum Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă și regretatul Constantin Codrescu.
Costumele sunt create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la producții premiate cu Oscar, iar muzica reunește opere ale lui George Enescu și compoziții originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards.
Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului George Enescu și de Orchestra Națională Radio din România, condusă de Maestrul Horia Andreescu. De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu adaugă o notă distinctă acestei producții sonore. Ca element inedit, coloana sonoră include și un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian.
CRONICĂ DE FILM/ Review film
ENESCU, jupuit de viu
Criticul Gustavo Coletti pentru Times of Cinema :
"Când am terminat de vizionat 'ENESCU, jupuit de viu' am căutat imediat biografia, nu a lui Enescu, ci a regizorului Toma Enache, pentru că am fost surprins de calitatea filmului. Cred că l-am înțeles în sfârșit pe George Enescu, după ce am urmărit cele două ore de film. Toma Enache a regizat patru lungmetraje, începând cu 2013 și a pus în scenă multe piese de teatru în București. A fost mereu apreciat pentru calitatea proiectelor sale.
Genericul filmului este fascinant din punct de vedere vizual. Statui care se descompun ca reprezentări ale unei tragedii ce se prefigurează. Am avut acces la Enescu, prin intermediul regizorului: violonist și compozitor strălucit, care plănuiește să compună o operă, îndrăgostit de o prințesă căsătorită, care este și mamă. O poveste adevărată, foarte aproape de ficțiune.
Mi-a plăcut foarte mult reconstituirea unei perioade fascinante, căci vorbim de primii ani ai secolului al XX-lea, mai ales în România. Atenția la detalii în privința costumelor și scenografiei nu trece neobservată, iar momentele cele mai intense generează un vibe eclectic între cinema și teatru, au strălucirea unor explozii, părând uneori supranaturale.
Este greu de găsit în cinematografia modernă atât de mult respect pentru spiritul narațiunilor clasice. Stilul și atmosfera filmului ne amintesc de marii maeștri ai cinematografiei italiene sau germane. Toma Enache nu face compromisuri în căutarea excelenței.
Jocul actorilor este bun, dar prezența regizorală se simte în fiecare clipă. Pe alocuri, luminile alese impecabil și mișcările camerei ne duc cu gândul la superproducții”.
#EnescuJupuitDeViu #TomaEnache #FilmRomanesc #Cinema #GeorgeEnescu
#MuzicaClasica #FilmIndependent
Te așteptăm la intalnire cu ENESCU!
DURATA : 120 minute
RATING : +12
Turneu NATIONAL ENESCU - Jupuit de viu :
2, 3 Noiembrie - Iasi
4 Noiembrie -Bucuresti
6 Noiembrie - Constanta
8 Noiembrie - Craiova
9 Noiembrie - Drobeta Turnu Severin
10 Noiembrie - Arad
11 Noiembrie - Oradea
13 Noiembrie - Sibiu
14 Noiembrie - Alba Iulia
15 Noiembrie - Brasov
16 Noiembrie - Cluj Napoca
17 Noiembrie - Timisoara
20 Noiembrie - Ramnicu Valcea
22 Noiembrie - Deva
23 Noiembrie - Bacau
26 Noiembrie - Piatra Neamt
27 Noiembrie - Botosani
29 Noiembrie - Ploiesti
30 Noiembrie - Bucuresti
5 Decembrie - Baia Mare
17 Decembrie - Tulcea
27 Decembrie - Iasi
Pentru detalii suplimentare in legatura cu evenimentul de mai sus va rugam sa contactati entitatea organizatoare: ,Asociatia C.L.A. La Steaua, CIF ,12708800 BUCURESTI