storage/upload/1/2025_05_1746768601_97.jpeg

ENESCU - Skinned Alive

Enescu - jupuit de viu 

a film by Toma Enache 

Genesis Cinema / 93-95 Mile End Rd, Bethnal Green, London E1 4UJ, United Kingdom

June 15, 2025 at 15:30

Filmul are subtitrare in limba engleza!

 Primul film artistic dedicat lui George Enescu ajunge și la Londra în 15 iunie 2025, pentru a omagia 70 de ani de la trecerea în eternitate a marelui nostru compozitor.
Proiecțiile speciale #Enescu70 sunt un omagiu adus lui George Enescu și o oportunitate unică de a redescoperi viața și opera marelui compozitor prin intermediul unui film cu 40 de premii internaționale și singurul film românesc premiat internațional la categorii precum cel mai bun film, regie, scenografie, costume, coloană sonoră, muzică originală, actori în rol principal, actori în rol secundar, imagine, producator, premiul publicului, premiul special al juriului, premiul pentru realizări remarcabile în cinematografie.
Acest film nu este doar o creație cinematografică, ci un arc peste timp, o reîntâlnire între trecut și prezent, o celebrare a geniului universal George Enescu la care vă invităm să participați.
Filmul are o distribuție remarcabilă, cu Mircea Dragoman în rolul lui George Enescu și Theodora Sandu în rolul Prințesei Maruca, alături de actori cunoscuți precum Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă și regretatul Constantin Codrescu.  
Regia este semnată de Toma Enache, cunoscut pentru lungmetrajele Nu sunt faimos dar sunt aromân (2013), primul film din istoria cinematografiei vorbit în aromână și Între chin și amin (2019), primul film despre ororile comuniste din cadrul Experimentului Pitești, producții multi-premiate la festivaluri internaționale și difuzate pe Netflix, HBO și televiziuni naționale.  Costumele sunt create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la producții premiate cu Oscar, iar muzica reunește opere ale lui George Enescu și compoziții originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat„Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards. 
Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului George Enescu și de Orchestra Națională Radio din România, condusă de Maestrul Horia Andreescu. De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu adaugă o notă distinctă acestei producții sonore. Coloana sonoră include și un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian.
Synopsis:
George Enescu, un compozitor și violonist genial, se află în apogeul carierei și visează să compună o operă. Se îndrăgostește de prințesa Maruca, care îl inspiră și îl provoacă. Deși îl iubește cu pasiune, Maruca este legată de soțul și copiii ei. Destinul o eliberează din căsnicie, dar va fi suficient pentru ca cei doi să fie fericiți împreună? Și opera? Va reuși Enescu să o compună vreodată?
 
Titlu: „Enescu – jupuit de viu”
Durată: 120 minute
Rating: 12+
Regia: Toma Enache
Producători: Marta Maria Mocanu, Elena Enache
Data lansării: 2 noiembrie 2024

Regizorul TOMA ENACHE: „Este o onoare să ai șansa să faci primul film artistic dedicat unui astfel de om. Am intuit că Enescu poate, și cu povestea lui de viață, pe lângă muzica lui, să dea o stare de spirit românilor. Le mulțumesc spectatorilor din întreaga țară că vin să vadă filmul dedicate lui Enescu. Mă bucur că au înțeles demersul regizoral și rostul acestui film. Le mulțumesc pentru aprecieri și mesaje. Au demonstrat că arta cinematografică are cu adevărat puterea de a emoționa și de a uni sufletele care vibrează pe aceleași note. Așa cum spunea Enescu, «în artă trebuie să vibrezi tu însuți și să-i faci și pe alții să vibreze. » Cred că am reușit acest lucru.”

 
CRONICĂ DE FILM/ Film Review
Revista Culturală LEVIATHAN, Marina Roman (critic de film): „Este un film care face paradigmă aparte de majoritatea producției românești. Regizorul Toma Enache l-a dedicat, într-un gest recuperator, îndelung așteptat – mai bine de jumătate de secol – geniului muzicii românești. Un film cu ramificații profunde…, viscontian elegant, cu o excepțională știință a compoziției cadrului, o distribuție fără cusur și cu respect firesc pentru istorie, pe care se cade să îl apreciem tocmai pentru că rar îl mai întâlnim practicat în vreun demers cultural. (…) Enescu, jupuit de viu ar fi un film biografic, de n-ar fi cu mult mai mult, un edificiu cinematografic alcătuit din planuri întrepătrunse, revelatoare psihologic, social, artistic… Enescu, jupuit de viu ar fi un film biografic, de n-ar fi o adevărată călătorie inițiatică. Cu baghetă de magician, nu doar cu bagheta dirijorului, Enescu „trezește muzica sufletelor noastre” – așa cum spunea Regina Maria – nu doar muzica în sufletele noastre. Pentru că a trăit incandescent spre a crea strălucitor. ”
PALMA FILM FESTIVAL: „(...) o poveste de dragoste tumultuoasă și pasională, desfășurată pe fundalul procesului de creație, cu accent pe capodopera lui Enescu - opera Oedipe. Filmul e o sărbătoare pentru simțuri, încântând spectatorii cu costume superbe, decoruri care captează privirea și o coloană sonoră pe măsură.”
REVISTA FILM, Dana Duma  (critic de film): „Un biopic îndelung așteptat.(…) Ca şi în cazul alegerii interpretei pentru rolul „Marucăi”, pentru Enescu, regizorul a ales un actor cunoscut mai degrabă pentru rolurile sale de pe scenă, Mircea Dragoman, „titular” la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. El a preluat sugestia majoră transmisă de regizor, aceea a bunătăţii fără margini a personajului şi a mizat mult pe limbajul microfizionomic şi corporal (privirea de un verde intens şi silueta înaltă). Desigur, fanii muzicii lui Enescu se vor simţi răsplătiți să asculte multe fragmente din creaţia simfonică, a compozitorului, dar și din opera sa „Oedipe”. Mai ales că muzica este interpretată, la un nivel înalt (...).”
FARO Concurso de Cinema Mediterrâneo e Mundial: „Juriul a fost impresionat de modul în care 'Enescu, jupuit de viu' surprinde cu măiestrie esența începutului de secol XX în România și Franța, prin atenția deosebită acordată detaliilor de epocă și prin alcătuirea vizuală uluitoare.”
TIMES OF CINEMA, Gustavo Coletti (critic de film): „Cred că l-am înțeles în sfârșit pe George Enescu, după ce am urmărit cele două ore de film. (…) Atenția la detalii în privința costumelor și scenografiei nu trece neobservată, iar momentele cele mai intense generează un vibe eclectic între cinema și teatru, au strălucirea unor explozii, părând uneori supranaturale. Este greu de găsit în cinematografia modernă atât de mult respect pentru spiritul narațiunilor clasice. Stilul și atmosfera filmului ne amintesc de marii maeștri ai cinematografiei italiene sau germane. Toma Enache nu face compromisuri în căutarea excelenței.”
EMILIA CHEBAC :  „Am văzut Enescu, jupuit de viu de două ori. La un film publicul este cel mai bun barometru. Nu contează ce se va scrie, ce se va posta ulterior pe conturile de Social Media, acolo în sală, sub anonimatul întunericului, măștile cad și se contorizează valoarea. Când oamenii nu-și pot desprinde privirile din ecran, când uită de telefoane, e semn că „Enescu, jupuit de viu” a învins blazarea maturității și nerăbdarea tinereții. Am văzut oameni ștergându-și pe furiș o lacrimă și tineri care i-au spus lui Toma Enache: „Nu am crezut vreodată că în România se va face un astfel de film.”

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM DE ARTĂ DE LA ATENA: „ENESCU, jupuit de viu” este un triumf nu doar ca piesă de epocă sau film biografic, ci și ca explorare filozofică a condiției umane. Abordează întrebările eterne legate de iubire, creativitate și sens cu grație, dar și cu profunzime (…) După cum a spus însuși George Enescu, „artistul dezvăluie omenirii calea către armonie, care este fericirea și pacea”. Filmul lui Toma Enache face exact asta - prin frumusețea, profunzimea sa și tributul emoționant adus unui artist care a trăit și a iubit cu pasiune, ni se amintește tuturor de puterea artei de a lumina calea către armonie atât în viață, cât și în dragoste.”
FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM INDEPENDENT DE LA ROMA — PRISMA: „Ca notele unei simfonii, fiecare moment din viața lui Enescu se împletește cu nuanțe, pauze și tonuri care depășesc simpla melodie. (...) Așa cum o simfonie este făcută nu numai din note, ci și din distanța care le desparte, existența lui Enescu se construiește între umbrele iubirilor sale, pierderile sale și căutarea nesfârșită a frumosului și a adevărului.”
CINEMIL, Emil Călinescu: „Enescu, jupuit de viu este mai mult decât un film ori decât un concert: este o EXPERIENȚĂ pe care trebuie să o trăiești.”
Q MAGAZINE, Floriana Jucan: „Între viața și arta lui Enescu nu a existat frontieră. Și Toma Enache surprinde exact această invizibilă (ne)graniță! De la Omul lui Dumnezeu nu am mai văzut oamenii dintr-o întreagă sală muți, la final, citind în liniște genericul de minute și minute în șir, fără ca nimeni să îndrăznească să tulbure măcar cu aplauzele cuvenite unei gale… Parcă muriserăm și noi cu Enescu, acest om jupuit de viu în viață, viu printre noi în moarte!”
Revista VESTUL DRAMATIC - Marian Apostol: „Enescu, jupuit de viu – o bijuterie cinematografică despre viață, artă și iubire. Evenimentul a reunit peste 30.000 de spectatori, care au aplaudat îndelung o creație ce promite să intre în galeria marilor filmelor de artă – și despre artă – cinematografică.”

***

The first artistic film dedicated to George Enescu also arrives in London on June 15, 2025, to celebrate 70 years since the passing of our great composer.
The special screenings #Enescu70 are a tribute to George Enescu and a unique opportunity to rediscover the life and work of the great composer through a film with 40 international awards and the only Romanian film awarded internationally in categories such as best film, direction, scenography, costumes, soundtrack, original music, leading actors, supporting actors, image, producer, audience award, special jury award, award for outstanding achievements in cinematography.
This film is not just a cinematographic creation, but an arc across time, a reunion between past and present, a celebration of the universal genius George Enescu to which we invite you to participate.
The film has a remarkable cast, with Mircea Dragoman in the role of George Enescu and Theodora Sandu in the role of Princess Maruca, alongside well-known actors such as Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă and the late Constantin Codrescu.  
The direction is signed by Toma Enache, known for the feature films Nu sunt faimos dar sunt aromân (2013), the first film in the history of cinema spoken in Aromanian and Între chin și amin (2019), the first film about the communist horrors within the Pitești Experiment, multi-award-winning productions at international festivals and broadcast on Netflix, HBO and national television stations.  The costumes are created by the Italian Stefano Nicolao, famous for his work on Oscar-winning productions, and the music brings together works by George Enescu and original compositions signed by Sebastian Androne-Nakanishi, designated "Composer of the Year 2022" at the International Classical Music Awards. 
The soundtrack is performed by the French National Orchestra, under the baton of Maestro Cristian Măcelaru, artistic director of the George Enescu Festival and the Romanian National Radio Orchestra, conducted by Maestro Horia Andreescu. Also, violinist Alexandru Tomescu adds a distinct note to this sound production. The soundtrack also includes an original musical fragment, performed by George Enescu on violin and Dinu Lipatti on piano.
Synopsis:
George Enescu, a brilliant composer and violinist, is at the peak of his career and dreams of composing an opera. He falls in love with Princess Maruca, who inspires and challenges him. Although he loves her passionately, Maruca is bound to her husband and children. Fate frees her from marriage, but will it be enough for the two to be happy together? And the opera? Will Enescu ever manage to compose it?
 
Title: “Enescu – Flayed Alive”
Duration: 120 minutes
Rating: 12+
Directed by: Toma Enache
Producers: Marta Maria Mocanu, Elena Enache
Release date: November 2, 2024

Director TOMA ENACHE: “It is an honor to have the chance to make the first artistic film dedicated to such a man. I sensed that Enescu, with his life story, in addition to his music, can give Romanians a state of mind. I thank the audience from all over the country for coming to see the film dedicated to Enescu. I am glad that they understood the directorial approach and the purpose of this film. I thank them for their appreciation and messages. They have demonstrated that cinematographic art truly has the power to move and unite souls that vibrate on the same notes. As Enescu said, ‘in art you must vibrate yourself and make others vibrate.’ I believe we have succeeded in this.”

 
FILM REVIEW/ Film Review
LEVIATHAN Cultural Magazine, Marina Roman (film critic): “It is a film that makes a separate paradigm from most Romanian productions. Director Toma Enache dedicated it, in a recuperative gesture, long awaited – more than half a century – to the genius of Romanian music. A film with profound ramifications…, Viscontian elegant, with an exceptional science of frame composition, a flawless cast and with natural respect for history, which we should appreciate precisely because we rarely encounter it practiced in any cultural endeavor. (…) Enescu, flayed alive would be a biographical film, if it were not much more, a cinematographic edifice made up of interwoven plans, revealing psychologically, socially, artistically… Enescu, flayed alive would be a biographical film, if it were not a true initiatory journey. With a magician's wand, not just the conductor's baton, Enescu ‘awakens the music of our souls’ – as Queen Maria said – not just the music in our souls. Because he lived incandescently to create brilliantly.”
PALMA FILM FESTIVAL: “(...) a tumultuous and passionate love story, unfolding against the backdrop of the creative process, with an emphasis on Enescu's masterpiece - the opera Oedipe. The film is a celebration for the senses, delighting the audience with superb costumes, eye-catching sets and a fitting soundtrack.”
REVISTA FILM, Dana Duma (film critic): “A long-awaited biopic.(…) As in the case of choosing the interpreter for the role of ‘Maruca’, for Enescu, the director chose an actor known rather for his roles on stage, Mircea Dragoman, ‘holder’ at the State Jewish Theater in Bucharest. He took over the major suggestion transmitted by the director, that of the boundless goodness of the character and relied heavily on microphysiognomic and corporal language (the intense green gaze and the tall silhouette). Of course, fans of Enescu's music will feel rewarded to listen to many fragments from the symphonic creation of the composer, but also from his opera ‘Oedipe’. Especially since the music is performed at a high level (...).”
FARO Concurso de Cinema Mediterrâneo e Mundial: “The jury was impressed by the way 'Enescu, flayed alive' masterfully captures the essence of the beginning of the 20th century in Romania and France, through the special attention paid to period details and through the stunning visual composition.”
TIMES OF CINEMA, Gustavo Coletti (film critic): “I think I finally understood George Enescu, after watching the two hours of the film. (…) The attention to detail in terms of costumes and scenography does not go unnoticed, and the most intense moments generate an eclectic vibe between cinema and theater, they have the brilliance of explosions, sometimes seeming supernatural. It is difficult to find in modern cinematography so much respect for the spirit of classical narratives. The style and atmosphere of the film remind us of the great masters of Italian or German cinema. Toma Enache makes no compromises in the pursuit of excellence.”
EMILIA CHEBAC:  “I have seen Enescu, flayed alive twice. At a film, the audience is the best barometer. It doesn't matter what will be written, what will be posted later on Social Media accounts, there in the hall, under the anonymity of darkness, the masks fall and the value is counted. When people cannot take their eyes off the screen, when they forget about their phones, it is a sign that ‘Enescu, flayed alive’ has defeated the complacency of maturity and the impatience of youth. I saw people furtively wiping away a tear and young people who said to Toma Enache: ‘I never thought that such a film would be made in Romania.’”

INTERNATIONAL ART FILM FESTIVAL OF ATHENS: “ENESCU, flayed alive” is a triumph not only as a period piece or biographical film, but also as a philosophical exploration of the human condition. It addresses the eternal questions related to love, creativity and meaning with grace, but also with depth (…) As George Enescu himself said, ‘the artist reveals to humanity the path to harmony, which is happiness and peace’. Toma Enache's film does exactly that - through its beauty, its depth and the emotional tribute to an artist who lived and loved with passion, we are all reminded of the power of art to illuminate the path to harmony both in life and in love.”
INTERNATIONAL INDEPENDENT FILM FESTIVAL OF ROME — PRISMA: “Like the notes of a symphony, every moment in Enescu's life intertwines with nuances, pauses and tones that go beyond a simple melody. (...) Just as a symphony is made not only of notes, but also of the distance that separates them, Enescu's existence is built between the shadows of his loves, his losses and the endless search for beauty and truth.”
CINEMIL, Emil Călinescu: “Enescu, flayed alive is more than a film or a concert: it is an EXPERIENCE that you must live.”

Acces film 20 lire sterline+taxe = 120 lei + taxe

Citeste mai mult...
Movie Acces 20 pounds+taxes - 120,00 lei
Locurile gri sunt ocupate.
Locatie
93-95 Mile End Rd, Bethnal Green
ENESCU - Jupuit de viu - London (Londra), 15 iunie 2025
Genesis Cinema, London (Londra)
Se incarca planul salii...
Nu ati gasit ceva ce va place?
Contactati-ne, suntem aici!
Sunati-ne sau trimiteti-ne un e-mail
contact@biletlateatru.ro
0775346324
Newsletter
Introduceti adresa de e-mail

Abonare la newsletter

Abonati-va la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele evenimente si noutati. Va trebui sa va confirmati adresa de e-mail si va puteti dezabona oricand doriti.
Biletlateatru.ro
Biletlateatru.ro
Registrul Comertului:
CUI: 31112535
L-V, 09:00-18:00
contact@biletlateatru.ro
0775346324

© 2025 biletlateatru.ro.
Toate drepturile rezervate.